• Головна
  • Новини
  • Как стать адвокатом, получить адвокатское свидетельство и открыть свой юридический бизнес

Як не платити податок на авто?

Податок на розкіш, або транспортний податок, діє вже майже третій рік. Однак недосконалість цього податку дає цілком законні підстави для того, щоб його не платити.

 

Наприкінці 2014 року автовласники отримали новорічний подарунок, який полягав у новому транспортному податку, або як його тоді подали – податок нарозкішні автомобілі. Тоді об’єктом оподаткування були автомобілі, вік яких не перевищував 5 років, а об’єм циліндрів двигуна становив більше трьох літрів. За кожний такий автомобіль власник повинен був платити по 25 тис. грн. 

Такий податок викликав багато критики. Так, наприклад сплатити його потрібно було за Toyota Camry, MERCEDES E-Class 220 D 4 Matic, LEXUS GX PREMIUM, PORSCHE Cayenne, BMW X6 М individual, BMW 7-series 750 LI XDRIVE Long, INFINITI JX 35, LAND ROVER Range Rover STARTECH, TOYOTA Land Cruiser 200 та за подібні авто, об'єми двигунів яких більше 3 літрів.

У той же час не оподатковувалися багато моделей автомобілів Mercedes-Benz, Audi, Porsche, Lexus, LAND ROVER оскільки на багатьох з них встановлювалися двигуни з об’ємом менше трьох літрів. 

Протягом 2015 року в Раді було зареєстровано більше п`яти законопроектів з варіантами зміни транспортного податку. Однак змін так і не відбулося. Натомість автовласники почали звертатися до суду щодо скасування податкового повідомлення про необхідність сплати такого податку. І, як не дивно, суди задовольняли такі вимоги. 

Як і в попередні роки, в кінці грудня 2015 року народні обранці приймають бюджет на наступний рік, який включає «подарунки» для автовласників. Змінили також транспортний податок. Тепер, у 2016 році, оподатковуватися будуть автомобілі, вік яких не перевищує 5 років, а вартість яких більша 750 мінімальних заробітних плат, встановлених на початку року. Тобто новий-старий податок у 2016 році хочуть стягувати з автомобілів, які випускаються з 2011 року і вартість яких більша 1033500 грн. 

Вартість автомобіля (об’єкту оподаткування) визначатиметься виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об’єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач, пробігу легкового автомобіля. Законом передбачено, що податкові повідомлення-рішення про необхідність сплати транспортного податку повинні надсилатися автовласнику контролюючим органом до 1 липня. Відомості, необхідні для розрахунку податку, контролюючі органи отримують від органів МВС. 

А тепер питання. А звідки органи МВС можуть взяти відомості про тип коробки передач в автомобілі, а також про фактичний пробіг автомобіля? Вони не зазначені в реєстраційних документах автомобіля. Згідно із вимогою закону, ці показники повинні враховуватися при визначенні вартості транспортного засобу. При цьому не враховуються такі показники, як внутрішнє оздоблення автомобіля (матеріал сидінь, аудіосистема тощо), що досить суттєво впливає на кінцеву вартість автомобіля. 

Податковий кодекс передбачає, що в разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів , контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і вручає йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним). 

Тобто, автовласникам дається можливість довести, що вартість автомобіля не перевищує критичної для цього податку суми. В такому випадку це дасть змогу не платити транспортний податок. 

Варто зазначити, що приймаючи зміни до транспортного податку, народні обранці наступають на ті ж граблі, що й минулого року. Однією із основних засад податкового законодавства є його стабільність. Це означає, що зміни в податки та збори не можуть вноситися пізніше як за 6 місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки. Податок, прийнятий у грудні, який платники повинні будуть сплачувати у наступному році є незаконним. І це ще одна підстава для несплати цього податку у 2016 році. 

На жаль, вартість транспортного засобу прямо залежить від курсу української гривні по відношенню до іноземної валюти (долар, євро). При сьогоднішній ситуації із знеціненням української валюти, завтра транспортний податок платитимуть власниками таких «розкішних» автомобілів як Honda, Kia, Nissan, Toyota, Skoda, Hyundai тощо. 

Юристи оскаржують транспортний податок у судах різних інстанцій, адже приймаючи цей податок, народні обранці (свідомо чи ні) залишили можливість автовласникам його не платити. З іншої сторони, є підозра, що цей податок взагалі видасться збитковим для держави. Затрати на його адміністрування (ведення справ, його стягнення, перевірка даних ТЗ, надсилання повідомлень тощо) можуть перевищити реально стягнуту суму.

Для более подробной консультации звоните по номеру 0984326402

Метки: Таможенный адвокат , Налоги, Автоадвокат, Права

Популярные видео - Как поставить ларек

Популярные видео - 130 статья КУПАП, нетрезвый водитель, какой штраф

Заказать услугу по скидке 20%

До конца акции осталось:

Тут будет счетчик

Юристов онлайн: 3

Заказ услуги