• Головна
  • Новини
  • Бронювання військовозобов'язаних на підприємстві під час війни

Бронювання військовозобов'язаних на підприємстві під час війни

Як військовозобов'язаному отримати бронь та коли її дають

Бронювання військовозобов'язаних на підприємстві під час війни

Бронювання військовозобов'язаних працівників здійснюється з метою підтримки життєздатності національної економіки, а також задоволення потреб Збройних Сил України та населення під час війни. Заброньовані працівники відповідних підприємств не підлягають мобілізації. Підприємства можуть забронювати певних працівників на строк до 6 місяців і вони продовжать роботу.

Правові основи бронювання визначено у розділі V закону України Про мобілізацію, який наголошує, що бронювати працівників можна підприємству, якому встановлені мобілізаційні замовлення. Ці замовлення мають бути підтверджені мобілізаційними планами та договорами. Очевидно, що станом на 24 лютого 2022 року переважна більшість компаній не укладала відповідних договорів і не мала державних мобілізаційних замовлень.

Розділом V Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» встановлюються засади проведення бронювання. Метою бронювання, що здійснюється у мирний та воєнний час, є забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ та організацій у особливий період. Організація, порядок, обсяги та переліки посад та професій військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та воєнний час, визначаються цим Законом та актами Президента України, Кабінету Міністрів України.

Насамперед бронюванню підлягають працівники органів державної влади та інших держорганів, а також держпідприємств, які задовольняють потреби ЗСУ та інших військових формувань. Окрім цього, на сьогодні пріоритетні напрямки – агросфера та логістика. Найчастіше бронюють тих, хто бере участь у збиранні врожаю та водіїв. Можливість бронювати своїх працівників звичайним комерційним фірмам та компаніям, не пов'язаним із виконанням мобілізаційних завдань за держзамовленнями, є мінімальною. Бронювати співробітників можуть лише підприємства та установи, які мають певні мобілізаційні завдання. Бронювання відбувається на підставі інформації, що подається керівником юридичної особи.

Які підприємства можуть забронювати співробітника

- органи державної влади;
- інші державні органи, органи місцевого самоврядування;
- підприємства, установи та організації будь-якої форми власності, яким встановлені мобілізаційні замовлення
.

Щоб успішно забронювати працівника, потрібно чітко дотримуватися певного порядку та форми. Потрібно надати всю інформацію, відповідно до форми Кабміну, зокрема, про військове звання, військово-облікову спеціальність, назвати територіальний центр комплектації та соціальної підтримки за місцем знаходження підприємства та обліку військовозобов'язаного.

До обгрунтування бронювання слід додати документи, що підтверджують виконання мобілізаційних завдань щодо забезпечення потреб ЗСУ, продовольчих потреб населення тощо. Це може бути договори виконання замовлень, рішення органів структурі державної влади та інше. Право на бронювання співробітників є також у деяких комерційних підприємств — якщо вони мають контракти на постачання ЗСУ та інші військові формування України, контракти на постачання продуктів та медикаментів населенню, і якщо йдеться про підприємства-проміжні ланки щодо забезпечення таких контрактів. Компанія має документами підтвердити свою роботу на користь української армії — у такому разі вона може бронювати співробітників.

На початку травня цього року Мінагрополітики надало уточнення щодо порядку бронювання. Тепер до пропозицій щодо бронювання обов'язково потрібно додавати договори, що підтверджують виконання підприємством мобілізаційних завдань. Щоб підтвердити поставки для ЗСУ та інших військових формувань, постачання населення потрібно назвати дату та номер рішення органу виконавчої влади та місцевого самоврядування про мобілізаційні замовлення, а також дату та номер укладеного договору тощо. Також потрібно надати копії листів обласних військових адміністрацій та Київської міської військової адміністрації щодо підтвердження бронювання. Повний порядок бронювання військовозобов'язаних від Мінагрополітики.

Міиэнергетики видало наказ від 27.02.2022 р № 93, яким визначило посади та професії, необхідні для включення до переліку посад та професій, що підлягають бронюванню у воєнний час на об'єктах паливно-енергетичного комплексу. До списку включили 5 груп посад та професій від гірників до електромеханіків, диспетчерів, водіїв та інженерів.

Яких працівників можна забронювати

Держава висуває до працівників, які підлягають бронюванню, такі вимоги:

  • бронювати можна тільки військовообов'язаних осіб;
  • до бронювання допускаються лише наймані працівники, які працюють у компанії на підставі трудового договору або контракту;
  • забронювати можна лише осіб, які раніше проходили військову службу.

Якщо чоловік має дефіцитну військово-облікову спеціальність (певні ракетні, артилерійські, танкові, радіотехнічні, мінні та протимінні чи інші спеціальності), його не зможуть забронювати. Забронювати неможливо також тих осіб, які мають відстрочку від призову на час мобілізації та воєнний час.

Компанії слід сформувати список осіб, які вона хоче запропонувати до бронювання. Яка інформація потрібна для цього:

- найменування органу, якому подаються пропозиції;
- персональні дані працівника;
- посада;
- військове звання та військово-облікова спеціальність працівника;
- назва та місцезнаходження компанії;
- назва територіального центру комплектації та соціальної підтримки (військкомат) за місцем  знаходження роботодавця та місцем військового обліку працівника
.

Під час підготовки пропозицій підприємству необхідно визначити коло осіб, які пропонуються до бронювання, з урахуванням необхідності виконання таким підприємством завдань із задоволення потреб ЗСУ, військових формувань чи населення. Далі пропозиції направляються до уповноважених органів.

Хто не підлягає бронюванню

Є роз'яснення від Міноборони України, згідно з яким не підлягають бронюванню деякі дефіцитні для ЗСУ військово-облікові спеціальності рядового, сержантського, старшинського, офіцерського складу відповідно до номерів та груп, зазначених у цьому роз'ясненні. Це можна дізнатися, за військовим білетом, там зазначено їх військово-облікову спеціальність. Це значна частина ракетних спеціальностей, а також танкові спеціальності, спеціальності бойових машин та бронетранспортерів, частина інженерних та радіотехнічних спеціальностей. Всього 99 спеціальностей рядового, сержантського та старшинського складу та офіцерського складу. Про це йдеться у  листі Мінобороны від 11.03.2022 р № 220/1469.

Не підлягають бронюванню у порядку, визначеному постановою КМУ від 03.03.2022р. № 194, військовозобов'язані, які мають відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації, а також призовники та особи, які не перебувають на військовому обліку.

Термінова консультація адвоката
Вадима Морозова - 300 грн
(для потреб нашої Армії)

Працюємо по всій Україні!
Перебуваєте за кордоном?

Телефонуй +380984326402
ВайберТелеграм, Ватсап

Як відбувається бронювання працівників

Процедуру бронювання працівників врегульовано постановою КМУ від 03.03.2022р. № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов'язаних за умов правового режиму військового стану», з урахуванням змін та доповнень, внесених до нього постановою КМУ від 07.03.2022р. № 218. Є також роз'яснення Мінекономіки від 08.03.2022 р. «Про організацію бронювання військовозобов'язаних в умовах правового режиму військового стану».

Порядок бронювання працівників на підприємстві:

1) Вам потрібно заповнити додаток до постанови КМУ № 194 от 03.03.2022р.
2) Написати та скласти обгрунтування, чим саме наше підприємство може бути корисним Україні для військових цілей або для забезпечення стратегічних потреб населення.

Від того, наскільки грамотно Ви підготуєте дане обгрунтування, і залежатиме, затвердять Вам броню чи ні. Багатьом підприємствам відмовляють у бронюванні військовозобов'язаних або урізають їх кількість саме через необгрунтованість користі Україні чи її населенню від цього підприємства та співробітників.

3) Після того, як список співробітників складено, обгрунтування підготовлено, підприємства, установи та організації надсилають свої сформовані пропозиції до органів державної влади, інших державних органів щодо відповідної сфери управління, галузі національної економіки для проведення аналізу та узагальнення.

У разі, якщо важко визначити державний орган, до сфери управління якого належить компанія, то на практиці необхідно пробувати подавати документи у відповідну за територіальною ознакою військову державну адміністрацію або звертатися до військового комісаріату (військкомат, територіальний центр комплектування та соціальної підтримки) за додатковою інформацією.

Бронювання військовозобов'язаних водіїв, які здійснюють перевезення для потреб Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, військовозобов'язаних працівників підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці, здійснюється за рішенням Мінінфраструктури або обласних, Київської міської військових адміністрацій відповідно до пункту 7 постанови КМУ від 03.03.2022р. № 194, з урахуванням змін та доповнень, внесених до нього постановою КМУ від 07.03.2022р. №218.

Для підприємств аграрної сфери економіки з метою своєчасного проведення комплексу польових робіт, забезпечення виробництва сільськогосподарської продукції та продовольства для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань та населення пропозиції потрібно надсилати до Мінагрополітики на e-mail: Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.. У пропозиції згідно з роз'ясненнями Мінагрополітики мають бути:

- супровідний лист з обгрунтуванням пропозицій щодо бронювання військовозобов'язаних, зазначенням електронної адреси, контактних номерів телефонів та осіб за орієнтовною формою у форматі PDF;
- пропозиції щодо бронювання військовозобов'язаних за формою Excel, що додається;
- ці ж пропозиції щодо бронювання військовозобов'язаних за підписом керівника у форматі PDF;
- Номер договору про виконання підприємством мобілізаційних завдань (замовлень);
- копія листа обласної військової адміністрації або Київської міської військової адміністрації про підтвердження наявності у підприємства мобілізаційних завдань (замовлень
).

Орган, до якого звернувся роботодавець зі своїми оформленими пропозиціями, опрацьовує та узагальнює інформацію та надсилає до Міністерства оборони України пропозиції щодо бронювання військовозобов'язаних. Узгоджені з Міноборони пропозиції щодо бронювання військовозобов'язаних органів державної влади, інший державний орган подає Мінекономіки. Мінекономіки узагальнює подані пропозиції, протягом одного робочого дня приймає відповідне рішення і надсилає його копію Міноборони, а також держоргану, який подав пропозицію. І вже той держорган, до якого Ви подавали свої пропозиції, Вам повідомляє про остаточне рішення щодо бронювання співробітників.

При поданні пропозиції щодо бронювання працівників кожної компанії необхідно скласти грамотне обґрунтування, чим саме Ваше підприємство може бути корисним для України:

- для військових цілей;
- або для забезпечення стратегічних потреб населення
.

Просто для рядової комерційної діяльності, яка не є військовою або не є стратегічною, не має ключового значення для населення чи оборони, бронь не дадуть. І над цим обґрунтуванням треба попрацювати, підкріпити його реальними контрактами з підприємствами на виконання якихось робіт чи постачання якоїсь продукції, яка є стратегічно важливою для України чи її населення. Підкріпити опис потрібно не просто словами, а ще й конкретними документами, замовленнями тощо. Основна причина відмови у броні - її необгрунтованість для стратегічних цілей України та її населення або для військової промисловості.

Добре на прийняття позитивних рішень у питанні бронювання робочих місць впливають листи від державних адміністрацій чи ключових державних органів та структур про участь підприємства у задоволенні потреб населення чи військових формувань та ін. Також потрібно обгрунтувати, чому Вам потрібен саме цей конкретний співробітник, саме така кількість людей.

Як обгрунтування кількості заявлених працівників для виконання конкретних робіт можна зробити бухгалтерський розрахунок людино-годин або щось подібне, щоб показати, що подібне замовлення у зазначені в контракті терміни здатне виконати саме таку кількість осіб.

З метою підтвердження надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та воєнний час орган державної влади, інший державний орган видає військовозобов'язаному витяг з наказу Міністерства економіки.

Який термін бронювання працівників

Максимальна відстрочка від мобілізації та максимальний термін, на який можливе бронювання військовозобов'язаних, становить 6 місяців. Надана відстрочка від призову підлягає анулюванню у разі:

1) завершення виконання або скасування завдання підприємству, установі, організації із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення;
2) ліквідації підприємства, установи, організації;
3) звільнення військовозобов'язаного.

У ситуації, що склалася в нашій державі, кожен повинен захищати свою Батьківщину — робити те, що він вміє найкраще. Не всі можуть взяти зброю до рук, частина громадян має забезпечити надійний тил. Для цього розробили спеціальний порядок бронювання працівників підприємств, установ та організацій, які стратегічно необхідні.

Термінова консультація адвоката
Вадима Морозова - 300 грн
(для потреб нашої Армії)

Працюємо по всій Україні!
Перебуваєте за кордоном?

Телефонуй +380984326402
ВайберТелеграм, Ватсап

Підписуйся на наш telegram-канал  Иконка телеграм-бота Human Rights - подписывайтесь на наш канал!   залишайся на зв'язку з адвокатом!

Читати ще статті на цю тему:
Льготы фермерам под посевную в условиях войны. На что влияет украинский урожай?

Аренда земельных участков сх назначения во время военного положения
Кого могут мобилизовать в 2022 году? 
Выезд мужчин в возрасте от 18 до 60 лет из Украины во время войны
Иски против РФ. Компенсация за погибшего родственника
Как студенту выехать в Польшу из Украины во время войны
Купить в лизинг авто. Что такое лизинг?

Метки: Война между Украиной и Россией, Закон, Військовий адвокат

Популярные видео - Как поставить ларек

Популярные видео - 130 статья КУПАП, нетрезвый водитель, какой штраф

Заказать услугу по скидке 20%

До конца акции осталось:

Тут будет счетчик

Юристов онлайн: 3

Заказ услуги