Сонячна електростанція під Зелений тариф

Сонячна станція для приватних будинків під Зелений тариф

Сонячна станція в приватному будинку під зелений тариф. Продаж зайвої електроенергії у загальну мережу. Електрика під час блекауту 

З початку повномасштабної війни на території України через обстріл ТЕС російськими ракетами існує серйозна загроза перебоїв у роботі енергосистеми України. Пошкодження стратегічних об'єктів енергетичної інфраструктури внаслідок ракетних ударів чи навмисних дій окупантів на тимчасово окупованих територіях призводять до того, що сотні населених пунктів України щодня залишаються без електроенергії. І чим ближче до зими, тим питання власної енергонезалежності для приватних будинків стають ще більш критичними. Чи можна встановити на даху будинку під час війни в Україні сонячні батареї, щоб уникнути блекауту, холоду та проблем із електрикою у будинку? Будь-який власник домогосподарства може встановити у себе на даху, у дворі, на городі чи саду сонячні панелі потужністю до 30 кВт. З їх допомогою він стає енергетично незалежним: забезпечує будинок безплатним світлом, електрикою для опалення та нагрівання води. А надлишки струму, що виробляється пристроями, можна продавати енергетичним компаніям.
Для виробників альтернативної енергетики “зелений” тариф гарантує стабільний пасивний дохід. Розмір прибутку залежить кількості виробленої енергії, отже від потужності станції. "Зелений" тариф для домогосподарства може приносити до $6 000 на рік для станції потужністю 30 кВт.
Усі умови та гарантії для інвесторів зафіксовано у Законі України «Про альтернативні джерела енергії». Важливо: зелений тариф прив'язаний до євро, але виплати провадяться у гривні. НКРЕКУ періодично коригує «гривневий еквівалент» тарифу відповідно до коливань валютних курсів. Таким чином, власників сонячних станцій захищають від інфляції гривні.

Що таке Зелений тариф?

Зелений тариф – це українська державна програма розвитку альтернативної енергетики. Простими словами, це тариф, за яким з 2009 року Україна купує електроенергію, вироблену з альтернативних джерел - сонця, повітря, води. Встановивши у себе на даху сонячні панелі  — ви можете продавати зайву зелену електроенергію за фіксованим тарифом державі та отримувати оплату на картку. Постачальники електроенергії викуповують у населення та юридичних осіб зайву електроенергію за завищеними цінами. Використання автономних систем зараз є максимально актуальним, коли після обстрілів відсутня можливість підключитися до мережі в цілих містах через пошкодження систем електропостачання.

Що дає встановлення сонячної електростанції:
1. Наявність електрики в умовах пошкоджень електричних мереж та блекауту.
2. Часткове або повне покриття потреб в електроенергії.
3. Зниження пікових навантажень споживання електроенергії протягом дня.
4. Зменшення середньої ціни на оплаті рахунків електроенергію протягом року до 30%.
5. Пасивний прибуток від продажу електроенергії
.

Умови програми Зелений тариф

Максимальна потужність системи, яка може брати участь у програмі, становить 50 кВт для приватної особи та не обмежена для юридичних осіб. Практика показує, що чим вища потужність вашого обладнання – тим швидше окупляться ваші інвестиції в альтернативну енергетику. Найменший термін окупності вкладень у сонячних південних регіонах України, а також у Карпатах, де можна заробляти на енергії вітру – 3,5-4 роки. В окремих регіонах України можуть діяти свої локальні обласні та міські програми, що стимулюють встановлення систем електропостачання із компенсацією від держави. Компенсації з бюджету становлять 10-20% вартості вітрогенераторів і покрівельних електростанцій. Повертають гроші також за сонячні модулі та інвертори, акумуляторні батареї, контролери заряду, монтажні системи, кабель, конектори, електролічильники, комутаційні та захисні прилади. Рішення про надання компенсації власникам сонячних станцій, збудованих у кредит, виносить спеціальна комісія. Кошти зараховуються на власний банківський рахунок через 2-3 тижні. Згідно з поточним законодавством України, ціна кіловату за зеленим тарифом залежить від року запуску енергосистеми в експлуатацію, виду контрагента - приватна чи юридична особа, та джерела енергії - енергія сонця чи вітру.

Діючі у 2022 році тарифи на закупівлю зеленої електроенергії

Згідно Постанові №3026 від 31.03.2022 року Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, чинні тарифи на 2022 рік складають:

- для сонячних електростанцій, встановлена потужність яких не перевищує 30 кВт:
  з 01.01.2020 до 31.12.2024 - 500,50 коп/кВт*година без ПДВ
- для вітряків, встановлена потужність яких не перевищує 50 кВт:
  з 01.01.2020 до 31.12.2024 - 321,51 коп/кВт*година без ПДВ

- для комбінованих систем, встановлена потужність яких не перевищує 50 кВт:
  з 01.01.2020 до 31.12.2024 - 377,86 коп/кВт*година без ПДВ

Як підключитися до Зеленого тарифу?

Приватна особа може підключитися до зеленого тарифу з обладнанням, що працює тільки на енергії вітру та сонця, сонячні панелі повинні бути обладнані на даху або фасадних частинах будинку. Для підключення приватній особі необхідно вибрати обладнання та підготувати пакет документів для держави для підключення до системи компенсації тарифу. Багато хто звертається за допомогою до компаній, що спеціалізуються на підключенні до зеленого тарифу, які беруть за свої послуги 10-20% від вартості обладнання. Сам процес підключення до зеленого тарифу можна описати такими етапами:

Порядок дій приватної особи
- Придбання обладнання.
- Встановлення електро-системи.
- Підготовка документів та подання заяви на підключення до зеленого тарифу до Обленерго.
- Погодження системи з Обленерго.
- Оплата послуг Обленерго.
- Підписання угоди про купівлю-продаж електроенергії за зеленим тарифом.
- Встановлення двоспрямованого вузла обліку електроенергії.
- Введення системи в експлуатацію.
- Відкриття рахунку у банку (якщо такого ще немає).
- Отримання доходу за зеленим тарифом
.

Для юридичних осіб немає обмежень щодо встановлення сонячних батарей, до Зеленого тарифу можна ще підключити геотермальні, гідро- та біогазові електросистеми.

Окупність сонячної станції

Окупність вкладень в електросистеми залежить від багатьох факторів: типу джерела альтернативної електроенергії та обладнання, розташування обладнання, року підключення до зеленого тарифу, потужності обладнання та інших факторів. Сонячна станція на 30 кВт щомісяця генерує різну кількість енергії, це залежить від пори року та погоди. У середньому за рік станція генерує 46 000 кВт. Частина цієї енергії відразу йде споживання домогосподарством. Якщо в середньому сім'я споживає 3600 кВт на рік, то на продаж у загальну мережу потрапляє 42 400 кВт.

Наведемо середні показники для сонячної електростанції потужністю 30 кВт для Одеси:
   - Потужність СЭС – 30 кВт.
   - Річний виробіток електроенергії – до 40 тис кВт/год.
   - Вартість придбання обладнання – до 28000 $, включає покупку сонячних панелей, інвертора, вузла обліку, комплекту захисту, опорні конструкції, а також монтажні та пусконалагоджувальні роботи.
   - Розрахунковий доход - до 6 тис. доларів.
   - Термін окупності – 4 роки.

Варто зазначити, що чим вища потужність обладнання – тим менший період окупності, так для сонячної електростанції на 5 кВт період окупності може становити 7-8 років.

Скільки коштує установка сонячної електростанції?

Загальні витрати на домашню сонячну електростанцію потужністю 30 кВт становлять $20-27 тис. Не обов'язково гнатися за максимальною потужністю можна заробляти і зі станцією на 10 кВт. Термін окупності сонячних електростанцій різний. Для СЕС потужністю 30 кВт загалом близько 3,5-5,5 років. Час може відрізнятися залежно від регіону (більше/менше сонця), додаткових витрат (страхування станції, покупка будинку під неї). Чим південніше, тим вироблення електроенергії буде більшим. У двох станцій, що стоять на півдні та півночі України, різниця у продуктивності може досягати 30%. За ідеальних умов, якщо на Одещині ставити станцію на даху будинку, її реально окупити за 3 з невеликим роки. Якщо купити приватний будинок в селі, зробити огорожу, охорону, нове підключення, якісні панелі, то окупність виходить в районі 4,5 років.

Розрахувати ефективність встановлення СЕС у будь-якій точці України та світу можна за допомогою інструменту Photovoltaic Geographical Information System (PVGIS) на сайті Єврокомісії.Він розраховує, яка генерація станції буде через рік і помісячно. Чим швидше окупиться станція, тим більший прибуток принесе до завершення дії зеленого тарифу в 2030 році.

Облік та оплата електроенергії

1. Сонячна енергія, перетворена інвертором прямує у загальну мережу.
2. Потужності із загальної мережі використовуються домогосподарством на власний розсуд.
3. Для обліку електроенергії використовується двонаправлений інтервальний лічильник. Прилад окремо враховує обсяг відпущеної та отриманої електричної енергії. Також може враховуватися сальдо між відпущеною та отриманою електрикою.
4. Різниця оплачується за вартістю, встановленою "зеленим" тарифом
.

Порядок отримання компенсації за встановлення сонячної електростанції

Щоб отримати відшкодування з місцевого бюджету, слід:

- вернутися до легального постачальника та обрати обладнання;
- отримати рахунок-фактуру;
- якщо ви будуєте станцію в кредит, відвідати Укргазбанк та оформити позику;
- придбати обладнання, дочекатися, коли його встановлять та запустять;
- звернутися до обленерго із заявою, паспортом, ідентифікаційним кодом, документами власності на землю та/або будівлю, планом ділянки, договору на електропостачання;
- за необхідності збільшити встановлену потужність для домогосподарства, укласти новий договір щодо РЕМ;
- встановити лічильник для "зеленого" тарифу, підписати договір із обленерго;
- надати в ОДА копії паспорта та ідентифікаційного коду, довідку про отримання "зеленого" тарифу з обленерго, рахунок-фактуру
.

 

Термінова консультація адвоката
Вадима Морозова - 300 грн
(для потреб нашої Армії)

Працюємо по всій Україні!
Перебуваєте за кордоном?

Телефонуй +380984326402
ВайберТелеграм, Ватсап

Алгоритм дій щодо встановлення та підключення сонячних батарей, продажу електрики на прикладі ДТЭК

Для встановлення сонячної батареї за "зеленим тарифом" необхідно мати 2 договори, один із ДТЕК, інший - з компанією постачальником електроенергії: 

- укласти договір про розподілення електроенергії з ДПЕК;
- встановити лічильник відповідного типу (з GSM-модемом, можливістю обліку спожитої та згенерованої електричної енергії);
- перевірити встановлену потужність приватної сонячної електростанції - вона має перевищувати дозволену потужність, зазначену у договорі. Щоб встановити сонячну електростанцію більшої потужності (дозволено до 50 кВт включно), ніж прописано у договорі, необхідно подати заявку на збільшення потужності
.

Після виконання монтажних робіт генеруючої установки необхідно:

КРОК 1. Звернутися до служби підтримки користувачів з пакетом необхідних документів
Необхідний пакет документів:
- документ, що засвідчує особу (паспорт);
- схема приєднання генеруючої установки приватного домогосподарства (надає підрядник);
- копії документації на електричне обладнання генеруючої установки (надає підрядник);
Послугу з технічних підключень до електричних мереж надає центр обслуговування клієнтів.

КРОК 2. Заповнити бланк заяви-повідомлення
У центрі обслуговування клієнтів вам необхідно заповнити та підписати бланк заяви-повідомлення, після чого спеціаліст центру перевірить документи та подасть заявку на перевірку монтажу сонячної електростанції.

КРОК 3. Пройти перевірку монтажу
Майстер перевірить виконання монтажу та дасть рекомендації щодо вибору лічильника.

КРОК 4. Встановити лічильник відповідного типу
Вам потрібно придбати рекомендований лічильник, після чого майстер його встановить та опломбує.

КРОК 5. Підписати додаток до договору на розподілення електроенергії
Спеціаліст компанії підготує додаток до договору на розподіл та повідомить вас про його підписання.

КРОК 6. Внести зміни до договору на постачання електричної енергії
Вам потрібно звернутися до компанії-постачальника електричної енергії для внесення змін до договору про постачання електричної енергії.

Постанова НКРЕКУ № 3026 щодо тарифів на закупівлі зеленої електроенергії

Постанова про встановлення "зелених" тарифів на електричну енергію, вироблену генеруючими установками приватних домогосподарств від 30 грудня 2021 року № 3026 Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. 

Відповідно до законів України «Про альтернативні джерела енергії», «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» та Порядку встановлення, перегляду та припинення дії «зеленого» тарифу на електричну енергію для суб’єктів господарської діяльності, споживачів електричної енергії, у тому числі енергетичних кооперативів, та приватних домогосподарств, генеруючі установки яких виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 30 серпня 2019 року № 1817, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Установити «зелений» тариф на електричну енергію, вироблену з енергії сонячного випромінювання генеруючими установками приватних домогосподарств, встановлена потужність яких не перевищує 30 кВт та які введені в експлуатацію:

з 01 квітня 2013 року по 31 грудня 2014 року – 1103,75 коп/кВт·год (без ПДВ);
з 01 січня 2015 року по 30 червня 2015 року – 992,72 коп/кВт·год (без ПДВ);
з 01 липня 2015 року по 31 грудня 2015 року – 616,51 коп/кВт·год (без ПДВ);
з 01 січня 2016 року по 31 грудня 2016 року – 585,02 коп/кВт·год (без ПДВ);
з 01 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року – 556,85 коп/кВт·год (без ПДВ);
з 01 січня 2020 року по 31 грудня 2024 року – 500,50 коп/кВт·год (без ПДВ).

2. Установити «зелений» тариф на електричну енергію, вироблену з енергії вітру генеруючими установками приватних домогосподарств, встановлена потужність яких не перевищує 30 кВт та які введені в експлуатацію з 01 липня 2015 року по 31 грудня 2019 року – 357,97 коп/кВт·год (без ПДВ).

3. Установити «зелений» тариф на електричну енергію, вироблену з енергії сонячного випромінювання генеруючими установками приватних домогосподарств, встановлена потужність яких не перевищує 50 кВт, за умови їх розташування на дахах та/або фасадах будівель та інших капітальних споруд, та які введені в експлуатацію з 01 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року – 556,85 коп/кВт·год (без ПДВ).

4. Установити «зелений» тариф на електричну енергію, вироблену з енергії вітру генеруючими установками приватних домогосподарств, встановлена потужність яких не перевищує 50 кВт та які введені в експлуатацію:

з 01 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року – 357,97 коп/кВт·год (без ПДВ);
з 01 січня 2020 року по 31 грудня 2024 року – 321,51 коп/кВт·год (без ПДВ).

5. Установити «зелений» тариф на електричну енергію, вироблену з енергії вітру та сонця на комбінованих вітро-сонячних генеруючих системах приватних домогосподарств, встановлена потужність яких не перевищує 50 кВт та які введені в експлуатацію:

з 01 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року – 503,82 коп/кВт·год (без ПДВ);
з 01 січня 2020 року по 31 грудня 2024 року – 377,86 коп/кВт·год (без ПДВ).

6. Визнати такою, що втратила чинність, постанову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 29 вересня 2021 року № 1637 «Про встановлення «зелених» тарифів на електричну енергію, вироблену генеруючими установками приватних домогосподарств».

7. Ця постанова набирає чинності з 01 січня 2022 року, але не раніше дня, наступного за днем її оприлюднення на офіційному вебсайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Юридичні обмеження для встановлення сонячної електростанції

- Для отримання зеленого тарифу потрібно, щоб фізична особа, громадянин України, була власником будинку та земельної ділянки під нею. Власник будинку є власником рахунку обленерго, а також підписався в договорі на зелений тариф.
- Встановленню сонячної електростанції можуть завадити неприватизовані земельні ділянки, нюанси з орендою, зі спадщиною, наприклад, люди не вступили у спадок, а тому не є власниками будівель, у яких проживають
.

Підготовка документів для сонячної електростанції

Визначаємо, яка потужність сонячної електростанції потрібна і де можна встановити панелі. Кожна домашня СЕС провадиться за індивідуальним проектом. Він повинен враховувати географічні особливості вашого регіону, кут нахилу даху (якщо панелі ставляться на нього), наскільки затінене місце. Розробкою проекту займаються приватні компанії-інсталятори. Вартість розробки дизайн-проекту складає 2-3 тис. і більшість компаній-установників включають цю ціну у загальну вартість сонячної електростанції. У них можна замовити обладнання для сонячної електростанції та монтаж. Компанія-установник має дати три висновки:

- чи можна технічно встановити на вашій ділянці СЕС, яку площу вона займатиме;
- чи немає юридичних перешкод;
- якою буде вартість проекту, який прибуток він приноситиме, за який час окупиться
.

Де сонячну електростанцію встановити неможливо:

- Ділянка затінена сусідніми будинками, деревами або розташована в низині.
- Нераціонально ставити сонячну електростанцію біля промислових об'єктів, від яких багато пилу, бо знижуватиметься ККД панелей, їх доведеться часто мити.
- Недостатньо площі. Зазвичай замовники хочуть збудувати СЕС максимальної потужності на 30 кВт. Для неї потрібно мати дах 150 м2, орієнтований у південному напрямку. Якщо це наземна конструкція, потрібно близько 4 соток землі. Якщо площі не вистачає, можна ставити станцію меншої потужності
.

Замовлення технічних умов на потужність, необхідну станції

Установка СЕС потребує збільшення договірної потужності електропостачання вашого будинку. Від неї залежить максимальна потужність усіх пристроїв, які можуть бути підключені одночасно. Якщо ваша електростанція на 20 чи 30 кВт, договірну потужність слід збільшити на стільки ж. В іншому випадку сонячна електростанція не буде прийнята в експлуатацію з боку обленерго. Слід написати заяву в обленерго, він же оператор системи розподілу ОСР на збільшення технічних умов на величину потужності вашої СЕС. Зразок заяви та перелік необхідних документів можна знайти на сайті вашого обленерго. Вартість послуги відрізняється по областях (між деякими областями – у рази). У середньому для 30-кіловатної станції це коштує 50-60 тис. грн. Також вартість підключення відрізняється у місті та селі. На сайті НКРЕКУ за допомогою калькуляторів можна розрахувати орієнтовний розмір плати за стандартне та нестандартне підключення сонячної електростанції.

Це тривала процедура. Закон зобов'язує обленерго збільшувати договірну потужність протягом 60 днів, але на практиці це може тривати до півроку. Фахівці, які займаються встановленням СЕС, радять орієнтуватися терміном від трьох місяців. Відмовити у збільшенні договірної потужності обленерго не може. Після того, як обленерго відповість, що у 60-денний термін виконає роботи на мережі, можна переходити до будівництва сонячної станції.

Станом на лютий 2022 середньоринкова ціна будівництва 1 кВт електростанції у компаній-інсталяторів становить $800. Відповідно, вартість сонячної електростанції на 20 кВт – $16000, на 30 кВт – $24000. Ціна може відрізнятися в залежності від транспортних витрат, матеріалів та місця, де розміщуються панелі. Будівництво 30-кіловатної станції «під ключ», у середньому, триває 10 робочих днів.

Підписання договору на підключення зеленого тарифу та запуск сонячної електростанції в роботу

Після того як сонячну станцію збудували, а обленерго збільшило договірну потужність, слід звернутися до обленерго із заявою про підключення сонячної електростанції до зеленого тарифу. Працівники обленерго виїдуть на місце, перевірять станцію та дадуть дозвіл на придбання та встановлення спеціального двонаправленого лічильника електронергії. Він вважатиме як спожиту, так і віддану до мережі електроенергію. Лічильник можна придбати як у обленерго, так і сторонньої компанії. Обленерго прийме його на параметризацію – процедуру налаштування. Вартість лічильника – 10-12 тисяч гривень. Його параметризація та встановлення, як правило, стоять близько 2000 грн. 

Після встановлення лічильника слід звернутися до місцевого енергозбуту із заявою-повідомленням про встановлення генеруючої установки та укласти договір купівлі-продажу електроенергії. З собою потрібно мати паспорт та ІПН. Тривалість цього етапу – 2-3 тижні.

Виплати за зеленим тарифом власникам сонячних батарей під час війни

НКРЭКУ встановила 26 квітня зелені тарифи на електроенергію, вироблену з альтернативних джерел на період воєнного стану країни. Міненерго видало наказ «Про розрахунки на ринку електричної енергії»: на час воєнного стану виплати генерації із відновлюваних джерел енергії обмежуються. 

  • Виплати за Зеленим тарифом під воєнний стан будуть здійснюватися, але змінилася сама модель оплати за продаж згенерованої електроенергії сонячними електростанціями. Ціна за проданий 1 кВт тепер буде у кожній області свій і складе в середньому 1.68 грн – 1 кВт електроенергії.
  • Усі виплати за ставками, зазначеними у власників сонячних електростанцій у договорах, будуть виплачені в повному обсязі після 45 днів від завершення військового стану в країні.
  • Будувати сонячні електростанції під час військового стану можна, але отримати договір на продаж електроенергії за умовами Зеленого тарифу зможуть лише ті, що отримали технічні умови до 24 лютого. Всі інші будувати можуть, але отримати технічні умови можуть лише після закінчення воєнного стану країни.

Податки на зелену електроенергію

Гроші енергозбут перераховує на банківську картку власника СЕС. Доходи від продажу електроенергії за зеленим тарифом оподатковуються 18% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та 1,5% військового збору. Податки сплачує енергозбут до перерахування грошей власнику електростанції.

Підключення електрогенеруючих установок у період дії воєнного стану

Підключення електроустановок до системи розподілу у період дії в Україні військового стану можливе у порядку тимчасового підключення. Оператор системи розподілу зобов'язаний запропонувати замовнику всі можливі альтернативні точки приєднання. У разі неможливості оператора системи розподілу забезпечити виконання будівельно-монтажних робіт зовнішніх електричних мереж (нове будівництво, реконструкція, технічне переоснащення) власними силами з обгрунтованих причин оператор системи розподілу повідомляє про це замовника при наданні проекту договору про тимчасове приєднання із зазначенням прогнозного періоду усунення цих причин. Замовник може запропонувати власні ресурси (товарно-матеріальні цінності, виконання робіт тощо) оператору системи розподілу для можливості виконання цих робіт, що підлягають компенсації після виконання будівельно-монтажних робіт.

Протягом 6 місяців після припинення або скасування на території України військового стану тимчасово приєднані електроустановки мають бути приєднані до системи розподілу відповідно до вимог Кодексу систем розподілу, затвердженого постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 310.

Часті питання про Зелений тариф

1. Що таке Зелений тариф? 
"Зелений тариф" - встановлений державою підвищений тариф за електроенергію, що виробляється приватними сонячними та вітровими електростанціями. Це гарантований на законодавчому рівні, за яким у Вас є можливість продавати вироблену із застосуванням відновлюваних джерел енергію державі.

2. Яку максимальну потужність можна встановити приватним домогосподарством?
До 50 кВт для приватних осіб.

3. З чого складається система для підключення зеленого тарифу?
Сонячні панелі, мережевий інвертор та двонаправлений лічильник.

4. Скільки часу потрібно для узгодження документації?
У кожному випадку – справа індивідуальна. Зазвичай від 14 днів до 2-х місяців.

5. Чи можна використовувати електроенергію для своїх потреб та надлишки продавати в мережу?
Можна, для цього необхідно додатково встановити акумуляторні батареї та гібридний інвертор.

6. Скільки ще діятиме зелений тариф для сонячної електростанції?
Зелений тариф дійсний до 2030 року. Компенсація зеленого тарифу в Україні згодом знижується.

7. Скільки кВт на рік виробить електростанція потужністю 10 кВт?
Залежно від регіону розташування – від 11 000 кВт до 16 000 кВт на рік.

8. За скільки років мені це окупиться?
У кожному випадку окупність різна. Зазвичай 4-6 років. Звертаємо увагу на те, що оплачується різниця між спожитою та виробленою електроенергією!
 

Термінова консультація адвоката
Вадима Морозова - 300 грн
(для потреб нашої Армії)

Працюємо по всій Україні!
Перебуваєте за кордоном?

Телефонуй +380984326402
ВайберТелеграм, Ватсап

Підписуйся на наш telegram-канал  Иконка телеграм-бота Human Rights - подписывайтесь на наш канал!   залишайся на зв'язку з адвокатом!

 

Читати ще статті на цю тему:
Нет денег платить за кредит. Что делать после отмены кредитных каникул?
Преимущества электромобилей. Пригон по бесплатной растаможке
Прожиточный минимум 2022 - 2024 в Украине
Финансовая помощь семьям погибших военнослужащих во время войны
Приватбанк и Монобанк устанавливают рыночный курс валюты по картам
Військовий юрист онлайн, допомога адвоката
Реструктуризація кредиту та боргу за кредитом
Кредит під заставу

Метки: Война между Украиной и Россией, Закон, Права

Популярные видео - Как поставить ларек

Популярные видео - 130 статья КУПАП, нетрезвый водитель, какой штраф

Заказать услугу по скидке 20%

До конца акции осталось:

Тут будет счетчик

Юристов онлайн: 3

Заказ услуги