• Головна
  • Новини
  • Запрещенные виды оружия, которые применяет армия РФ против Украины. Защита пострадавших в Европейском суде

Як виїхати студенту до Польщі з України під час війни

Як українському студенту виїхати з України під час війни для навчання у Польщі

Як українському студенту виїхати з України для навчання в польському вузі під час війни

Хто зі студентів під час воєнного стану має право виїхати за кордон?

Студенти призовного віку, які навчаються у навчальних закладах за межами України, під час воєнного стану можуть виїжджати за кордон для продовження навчання. Хлопці та чоловіки віком від 18 до 60 років, яких взяли навчатися до іноземних вузів після початку повномасштабної війни з Російською Федерацією 24 лютого також мають законні підстави, щоб виїхати з України на навчання до іноземного ВНЗ. Згідно з листом головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, військкомати отримали розпорядження надавати відстрочку та дозвіл на перетин кордону тим, хто офіційно навчається в іноземних вишах. Повинні випускати з країни претендентів на професійну вищу та вищу освіту, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або іншою формою здобуття освіти (студенти, слухачі). За кордон випустять лише студентів іноземних вузів, які навчаються на денній або очно-заочній (дуальній) формі навчання. Денна чи дуальна форма освіти – обов'язкова вимога. Таким чином, заочники, слухачі, слухачі вечірніх курсів та абітурієнти права на виїзд не мають.

Студент повинен мати відстрочку та дозвіл для виїзду з України до Польщі:

- Відстрочку від призову – її можна оформити у територіальному центрі комплектування за місцем приписки на підставі довідки польського ВНЗ, де навчається студент.
- Дозвіл на перетин кордону від керівника відповідного центру комплектування за місцем приписки - можна отримати на підставі примітки про відстрочку та документи, що підтверджують навчання в іноземному ЗВО - у польському, зокрема.

Студент при перетині польського кордону має показати такі документи:

- Закордонний паспорт.
- Документ, що підтверджує навчання у закладі професійної передвищої та вищої освіти за кордоном, у Польщі, зокрема.
- Дозвіл на перетин кордону від керівника відповідного центру комплектування та соціальної підтримки.
- Військово-обліковий документ із записом про надання відстрочки від призову з мобілізації.

Як підтвердити статус студента польського ВНЗа

Згідно листу ГНСУ «Про порядок організації виїзду за кордон на період дії правового режиму військового стану» студенти надають документи:

  • претенденти на професійну вищу та вищу освіту за кордоном представляють студентський квиток або студентську візу;
  • нотаріально засвідчений переклад українською мовою довідки з польського вишу про навчання чи зарахування;
    військово-облікові документи із записом про надання відстрочки від призову (заклику з мобілізації), довідка, видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів професійної вищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються у Польщі денної або дуальної форми отримання освіти.

Нині всі територіальні центри комплектування та соціальної підтримки працюють на всіх підконтрольних Україні територіях. Згідно з листом Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, військкомати отримали розпорядження надавати відстрочку та дозвіл на перетин кордону тим, хто навчається в іноземних вишах. Тобто якщо хлопець призовного віку навчається в українському виші, з країни його не випустять, а якщо в іноземному – то зможе виїхати. Для цього в територіальний центр комплектування потрібно подати документи, що підтверджують факт вступу та необхідність виїзду на навчання (контракт, запрошення тощо). При цьому останнім часом почастішали випадки, коли прикордонники з якихось причин не випускають студентів закордонних університетів з України. Українські студенти чоловічої статі не можуть виїхати за кордон під час дії воєнного стану, навіть незважаючи на те, що вони мають відстрочку від призову. Заступник начальника штабу Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Ігорь Матвейчук  підтвердив, що прикордонники, забороняючи виїжджати з країни студентам, які їдуть до іноземних вишів після 24 лютого, перевищують свої повноваження. Таким чином, якщо можете і є бажання сперечатися на кордоні з прикордонниками, вимагайте обгрунтування відмови у перетині кордону від прикордонників. Добивайтеся від військовокомату письмової відмови з обгрунтуванням відмови з посиланнями на законодавство.

У яких навчальних закладах України студентам та викладачам надається відстрочка від мобілізації

Відповідно до статті 17 відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку:

  • у закладах загальної середньої освіти ІІІ ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. Коли студент досяг 21-річного віку – відстрочка втрачає чинність;
  • в установах професійної вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі при отриманні початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступінчастої системи освіти;
  • в закладах професійної вищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі при здобутті наступного ступеня освіти;
  • у закладах середньої чи вищої духовної освіти з денною формою навчання;
  • в інтернатурі, аспірантурі чи докторантурі на відстані чи без відриву від виробництва.

Денна та інша форма навчання в Україні – ключове надання студентам права на відстрочку від призову на військову службу. У випадку, якщо студенту чи викладачеві прийшов повістка, необхідно з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, зібравши з собою необхідні документи, що підтверджують факт навчання/викладання у відповідному закладі України (контракт, довідку тощо), які можна отримати у відповідному навчальному закладі), щоб отримати відстрочку від мобілізації.

Потрібно подати документи до військомату?
Телефонуй адвокату - а
двокат підкаже,

як обійти проблеми з військкоматом та виїхати до Польщі

Термінова консультація адвоката
Вадима Морозова - 1000 грн
(для потреб нашої Армії)

Працюємо по всій Україні!
Перебуваєте за кордоном?

Телефонуй +380984326402
ВайберТелеграм, Ватсап


Студентська віза до Польщі для українців

Для виїзду на навчання до ВНЗ та технікуму Польщі необхідно відкрити річну студентську візу «D». Список документів на студентську візу до Польщі для повнолітніх абітурієнтів, подання документів до візового центру Польщі лише особисте:

Візовая анкета (Wniosek) 

— анкета заповнюється польською, англійською чи українською мовами у транслітерації,
— анкета має бути підписана особисто заявником,
в анкету обов'язково вклеїти фотографію 3,5 × 4,5 см.

Фотографії

1 кольорове фото розміром 3,5×4,5 см. 80% особи на білому тлі.

Загранпаспорт

Оригінал + ксерокопія всіх сторінок закордонного паспорта з візами та штампами в'їзду/виїзду;
За наявності 2-х закордонних паспортів у візову анкету слід вписати обидва паспорти (при поданні надати оригінали + копії).
— Якщо попередні паспорти були здані або анульовані, необхідно надати внутрішній паспорт із відповідною позначкою або довідку з ОВІР про його вилучення.

Український паспорт

Оригінал Українського паспорта + ксерокопія або ID карта + виписка про прописку з державного демографічного реєстру (оригінал + ксерокопія).

Документ про зарахування до навчального закладу Польщі

Документ (оригінал) з навчального закладу, що містить інформацію про актуальний період навчання (рік чи семестр):
— Про зарахування абітурієнта (ZASWIADCZENIE) до ВНЗ / технікуму для заявника 1-го курсу,
Запрошення на підготовчі курси для подальшого навчання в університеті,
Документ, що підтверджує подальше продовження навчання на 2,3,4 або 5 курсі (бакалаврат, магістратура, докторантура).

Оплата навчання у Польщі

Квитанція про оплату навчання у ВНЗ як мінімум за 1 семестр (при платному навчанні):
— якщо заявника зараховано на 1 курс або продовжує навчання,
— якщо заявник вступив на безкоштовне навчання, слід надати довідку з університету для підтвердження цього факту.

Грошові кошти

Документ, що підтверджує фінансову спроможність заявника, для підтвердження підійде один із документів:
Банківська виписка про наявність кредитного ліміту на кредитній картці, виданої банком, що видав кредитну картку.
Довідка про працевлаштування та розмір заробітної плати.
— Витяг про наявність коштів у польському банку на території Польщі (НЕ підходить український рахунок в Ідея чи Кредо Банку).

Місце проживання у Польщі  

Довідка із гуртожитку, в якій має бути зазначена вартість оплати за усе проживання:
— Договір про оренду житла із квитанцією про оплату. Видається лише представником гуртожитку після попередньої реєстрації, оплати кауції та вартості проживання.
— При оренді житла довідку можна отримати тільки від орендаря, після укладення договору про оренду, оплату та тимчасову реєстрацію.


Страхування

Страховий медичний поліс (оригінал + ксерокопія), що відповідає вимогам візового центру Польської Республіки:
- Оформлення в одній зі страхових компаній.
- Сума покриття на особу: мінімум 30000 €.
- Франшиза = 0 або 50 €.
- Зона покриття: всі країни ЄС.
- Покриття всіх медичних страхових випадків (перша медична допомога, транспортування додому). Страхувальником може бути тільки повнолітня особа.

Квитанція про оплату Страхового полісу (оригінал + ксерокопія).

Оплата візового збору

Квитанція про оплату Візового збору у розмірі 14 € (405 гривень) за один пакет документів.

Приклад розрахунку необхідної суми для доказу фінансової незалежності:
Наприклад: для заявників з України для 365-денної студентської візи потрібно мати не менше 8,612 zł = (701 zł на харчування * 12 місяців) + 200 zł на проїзд. Кошти на покриття проживання віднімаються з документа, що підтверджує місце проживання у Польщі (з договору про оренду житла або довідки з гуртожитку) – місячна оплата за проживання * на 12 місяців перебування у Польщі. Наприклад, якщо щомісячна оплата за гуртожиток складає 300 zł, тоді витрати на проживання за рік становитимуть 3600 zł на рік = 300 zł * 12 місяців.

 

Потрібно подати документи до військомату?
Телефонуй адвокату - а
двокат підкаже,

як обійти проблеми з військкоматом та виїхати до Польщі

Термінова консультація адвоката
Вадима Морозова - 1000 грн
(для потреб нашої Армії)

Працюємо по всій Україні!
Перебуваєте за кордоном?

Телефонуй +380984326402
ВайберТелеграм, Ватсап

Підписуйся на наш telegram-канал  Иконка телеграм-бота Human Rights - подписывайтесь на наш канал!   залишайся на зв'язку з адвокатом!

 

Читати ще статті на цю тему:
Кого могут мобилизовать в 2022 году?
Как начать свой бизнес в Польше украинцам
Выезд мужчин в возрасте от 18 до 60 лет из Украины во время войны
Дезертирство, самоволка, неподчинение приказу и другие военные преступления
Разрешение для военнообязанных на выезд за пределы места проживания
Военный юрист онлайн, помощь адвоката во время войны
Україномовний адвокат у Польщі. Юридичні проблеми українців
Статус беженца в Польше для украинцев

Метки: Беженцы, Война между Украиной и Россией, Срочные новости, Польша, Закон, Права, Військовий адвокат

Популярные видео - Как поставить ларек

Популярные видео - 130 статья КУПАП, нетрезвый водитель, какой штраф

Заказать услугу по скидке 20%

До конца акции осталось:

Тут будет счетчик

Юристов онлайн: 3

Заказ услуги