Дезертирство, самоволка, непокора наказу та інші військові злочини

Якщо звинувачують у дезертирстві, самоволці, непокорі наказу під час воєнного стану в Україні - телефонуй адвокату 0984326402

Військові кримінальні правопорушення – правопорушення проти встановленого порядку несення військової служби

Поняття військового кримінального правопорушення в Кримінальному кодексі України:

1. Військовими кримінальними правопорушеннями визнаються передбачені цим розділом кримінальні правопорушення проти встановленого законодавством порядку несення або проходження військової служби, вчинені військовослужбовцями, а також військовозобов'язаними та резервістами під час проходження зборів.

2. За відповідними статтями цього розділу несуть відповідальність військовослужбовці Збройних Сил України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, а також інші особи, визначені законом.

3. Особи, які не зазначені в цій статті, за співучасть у військових кримінальних правопорушеннях підлягають відповідальності за відповідними статтями цього розділу.

4. Особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, передбачена статтями цього розділу, може бути звільнена від кримінальної відповідальності згідно статті 44 цього Кодексу із застосуванням до нього заходів, передбачених Дисциплінарним статутом Збройних Сил України .

Самоволка – штраф, дисбат та строк до 10 років в умовах воєнного стану

Стаття 407 ККУ. Самовільний відхід з військової частини чи місця служби

1. Самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби, а також неявка його вчасно без поважних причин на службу у разі звільнення з частини, призначення або переведення, неявки з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю понад 3 доби, але не більше місяця, - караються утриманням у дисциплінарному батальйоні строком до 2 років або позбавленням волі строком до 3 років.

2. Самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем (крім строкової служби), а також неявку його вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад 10 діб, але не більше місяця, або хоч і менше 10 діб, але більше 3 діб, скоєних повторно протягом року, - караються штрафом від 1000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або службовим обмеженням на строк до 2 років, або позбавленням волі на строк до 3 років.

3. Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також неявку вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад один місяць, вчинене особами, зазначеними в частинах першій або другій цієї статті, - караються позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

4. Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також неявка вчасно на службу без поважних причин, вчинені в умовах особливого періоду, крім військового стану, вчинене особами, зазначеними в частинах першій або другій цієї статті, - караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.

5. Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також неявка вчасно на службу без поважних причин, скоєних в умовах військового стану або в бойовій обстановці, вчинене особами, зазначеними в частинах першій або другій цієї статті, - караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Стаття 408 ККУ. Дезертирство

1. Дезертирство, тобто самовільне залишення військової частини або місця служби з метою ухилитися від військової служби, а також неявка з тією ж метою на службу у разі призначення, переведення, відрядження, відпустки або з лікувальної установи - караються позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

2. Дезертирство зі зброєю або за попередньою змовою групою осіб - карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

3. Дія, передбачена частинами першою або другою цієї статті, вчинена в умовах особливого періоду, крім військового стану, - карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

4. Дія, передбачена частинами першою або другою цієї статті, вчинена в умовах військового стану або в бойовій обстановці, - карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років.

Як відрізнити склад злочину за статтею 407 ККУ (залишення військової частини) від 408 (дезертирство)? 

Необхідно довести прямий намір з метою ухилення від військової служби. Крім того, на відміну від кваліфікації діянь за статтею 407 КК України, для кваліфікації за 408 ст обов'язковим є намір залишити військову службу не тимчасово, а назавжди. Підтвердження прямого наміру: придбання військовослужбовцям фіктивних документів, проживання під чужим ім'ям, приховування своєї приналежності до військових формувань. Саме за доведеності всіх об'єктивних та суб'єктивних ознак суди визнають наявність складу злочину дезертирства. Найчастіше основним доказом провини особи є визнання провини.

Суд бере до уваги наказ про призначення на посаду/присвоєння звання, контракт про проходження військової служби, що доводять факт проходження особою військової служби, список особового складу військової частини, акт службового розслідування, яким встановлюється факт відсутності на місці служби, вивчається поведінка особи після залишення місця служби з метою встановлення наміру повернення.

Найпоширеніший військовий злочин в Україні – дезертирство

Найбільш поширений військовий злочин – дезертирство, самовільний відхід з військової частини з метою ухилитися від служби і дезертирство зі зброєю або за попередньою змовою з групою осіб. Дезертирством може вважатися будь-яке незаконне залишення частини або служби для ухилення від військової служби. Також дезертирство полягає у навмисній неявці на службу у разі призначення, переведення, відрядження, з відпустки або з медичного закладу (лікарні). Початком військової служби є день відправлення у військову частину з військкомату.

Згідно з кримінальним законодавством України дезертири визнаються злочинцями, а їх дії, відповідно, кримінальними діяннями. Відповідно до статті 408 Кримінального кодексу України, за дезертирство передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п'яти років, а якщо особа при цьому вчиняє такі дії зі зброєю або за попередньою змовою групою осіб – на строк від п'яти до десяти років. Ще більш серйозна відповідальність настає, коли дезертир робить такі дії в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, залишаючи своїх побратимів вмирати. Це є особливо тяжким злочином.

Для захисту своїх прав слід врахувати:

  1. Дезертиром може бути лише військовослужбовець. Людину, яка не має статусу військовослужбовець, не можна переслідувати за дезертирство, тому громадяни, які ухиляються від проходження термінової служби і не приходять до військкомату не можуть вважатися дезертирами. Їхні дії мають бути кваліфіковані за статтею 335 КК України — ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за закликом осіб офіцерського складу.

  2. Мета дезертирства—ухилитися від військової служби, тобто дезертир повинен діяти з прямим наміром, який повинен бути доведений у суді.

  3. Дезертирство має на увазі ухилення від військової служби назавжди, тому самовільний відхід з місця служби на день, на тиждень або на місяць, не може бути кваліфікований як дезертирство.

Що робити, якщо вас оголошують дезертиром?

Якщо вас викликають у військову прокуратуру або в інший орган за підозрою в дезертирстві, насамперед слід переконатися, що такий виклик законний і оформлений у вигляді порядку денного. Вона має бути вручена не менше, ніж за 3 дні до виклику, в іншому випадку виклик є неналежним і не може бути підставою для прибуття в орган, який викликає.

Людина може бути звільнена від покарання, якщо за час досудового слідства або судового розгляду було доведено, що людина:

  • Незаконно покликана;
  • Отримала поранення чи має захворювання чи контузію;
  • Була у полоні;
  • Знаходиться в незадовільному психічному стані;
  • Має висновок військово-лікарської комісії про непридатність до подальшої служби або інвалідність;
  • Була змушена залишити частину з причин серйозних сімейних обставин, а на рапорт про надання відпустки не відреагували;
  • Потребувала медичної допомоги, а в частині не давали направлення в госпіталь;
  • Покликана із захворюванням, яке заважало службі, і т.д.

«Якщо проти людини вже відкрито кримінальне провадження і справа розглядається в суді, то щире каяття може бути причиною пом'якшення вироку, про що свідчить судова практика. Чистосерде каяття обвинуваченого, яке обґрунтовувалося на неправильній критичній оцінці своєї протиправної поведінки, визнанні провини та готовності понести покарання — допоможе пом'якшити вирок.

Якщо вас підозрюють у скоєнні
військового злочину

в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці -
телефонуй адвокату!

ТЕЛЕФОНУЙ зараз та отримай
безкоштовну консультацію 

військового адвоката Вадима Морозова

Працюємо по всій Україні!
Перебуваєте за кордоном?

Телефонуй +380984326402
ВайберТелеграм, Ватсап

Від штрафу та гаупвахти до десяти років позбавлення волі – покарання за військові злочини за КК

Інші поширені військові кримінальні правопорушення:

Стаття 402 ККУ. Непокора

1. Непокора, тобто відкрита відмова виконати наказ начальника, а також інше умисне невиконання наказу - карається службовим обмеженням на строк до двох років або утриманням у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

2. Те саме діяння, якщо воно скоєно групою осіб або спричинило тяжкі наслідки, - карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

3. Непокора, вчинена в умовах особливого періоду, крім військового стану, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до семи років.

4. Непокора, вчинена в умовах військового стану або в бойовій обстановці, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Примітка. Під бойовою обстановкою у розділі XIX цього Кодексу слід розуміти обстановку наступального, оборонного чи іншого загальновійськового, танкового, протиповітряного, повітряного, морського бою, тобто безпосереднього застосування військової зброї та техніки щодо військового супротивника чи військового супротивника. Обстановка бою, у якому бере участь військове з'єднання, частина (корабель) чи підрозділ, починається і закінчується з наказу вступ у бій (припинення бою) чи з фактичного початку (завершення) бою.

Статья 403 ККУ. Невиконання наказу

1. Невиконання наказу начальника, вчинене за відсутності ознак, зазначених у частині першій статті 402 цього Кодексу, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, - карається службовим обмеженням строком до двох років або утриманням у дисциплінарному батальйоні строком до одного року, або позбавленням волі строком до двох років.

2. Те саме діяння, вчинене в умовах особливого періоду, крім військового стану, - карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

3. Дія, передбачена частиною першою цієї статті, вчинена в умовах військового стану або в бойовій обстановці, - карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Стаття 404 ККУ. Опір начальникові або примушування його до порушення службових обов'язків

1. Опір начальникові, а також іншій особі, яка виконує покладені на неї обов’язки з військової служби, або примушування їх до порушення цих обов’язків - караються службовим обмеженням на строк до двох років або утриманням у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років, або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

2. Ті ж дії, вчинені групою осіб або із застосуванням зброї, або які спричинили тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони були вчинені в умовах особливого періоду, крім військового стану, - караються позбавленням волі на строк від трьох до десяти років.

4. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони вчинені в умовах військового стану або в бойовій обстановці, - караються позбавленням волі на строк від трьох до дванадцяти років.

5. Дії, передбачені частинами другою, третьою або четвертою цієї статті, якщо вони були пов'язані з умисним вбивством начальника або іншої особи, яка виконує обов'язки з військової служби, караються позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічного позбавлення волі.

Стаття 405 ККУ. Погроза або насильство щодо начальника

1. Погроза вбивством або заподіянням тілесних ушкоджень чи побоїв начальникові, або знищенням чи пошкодженням його майна у зв’язку з виконанням ним обов’язків з військової служби - карається триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Заподіяння тілесних ушкоджень, побоїв або вчинення інших насильницьких дій щодо начальника у зв’язку з виконанням ним обов’язків з військової служби - карається позбавленням волі на строк від двох до семи років.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

4.Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені групою осіб, або із застосуванням зброї, або в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Стаття 429 ККУ. Самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю

Самовільне залишення поля бою під час бою або відмова під час бою діяти зброєю - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Стаття 430 ККУ. Добровільна здача в полон

Добровільна здача в полон через боягузтво або легкодухість - карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

Стаття 435-1 ККУ. Образа честі і гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю

1. Образа честі і гідності, погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна військовослужбовцю, який здійснює заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, його близьким родичам чи членам сім’ї - карається обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Виготовлення та поширення матеріалів, які містять образу честі і гідності, погрозу вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна військовослужбовцю, який здійснює заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, його близьким родичам чи членам сім’ї, - карається обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо вас підозрюють у скоєнні
військового злочину

в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці -
телефонуй адвокату!

ТЕЛЕФОНУЙ зараз та отримай
безкоштовну консультацію 

військового адвоката Вадима Морозова

Працюємо по всій Україні!
Перебуваєте за кордоном?

Телефонуй +380984326402
ВайберТелеграм, Ватсап

Підписуйся на наш telegram-канал  Иконка телеграм-бота Human Rights - подписывайтесь на наш канал!   залишайся на зв'язку з адвокатом!

Читати ще статті на цю тему:
Бронювання військовозобов'язаних на підприємстві під час війни
100 000 грн за полон - нові виплати українцям
15 лет за сотрудничество с Россией. Уголовная ответственность
Військовий адвокат для призовників і військовослужбовців
Запрещенные виды оружия, которые применяет армия РФ против Украины. Защита пострадавших в Европейском суде
Зарплата украинских военных в зоне боевых действий 100 000 грн
Як підвищити бойовий дух нашої армії?
Військовий юрист онлайн, допомога адвоката
Відповідальність військового за вживання алкоголю або наркотиків на службі

Метки: Військовий адвокат, Война между Украиной и Россией, Срочные новости, Помощь юриста, Адвокат по уголовным делам, Суд, Закон, Права

Популярные видео - Как поставить ларек

Популярные видео - 130 статья КУПАП, нетрезвый водитель, какой штраф

Заказать услугу по скидке 20%

До конца акции осталось:

Тут будет счетчик

Юристов онлайн: 3

Заказ услуги